[Search] [FAQ] [Register] [Login] [Usergroups] [Members] [Rules]
[Terra Arcanum] [Forums] [Gallery] [Downloads] [Troikapedia] [Arcanum Wikia] [Troika Games]
 
Support Terra
Arcanum:
Good Old Games
 
 


Post new topic Reply to topic  [ 93 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 3:00 am Post subject:  Arcanum High Resolution Patch
 
Arcanum High Resolution Patch is an extensive engine hack and probably the most complex mod I've done up to this point. It rewrites many subroutines to make the engine fully scalable to any resolution, and calculates positions of all elements of the interface (well over 1000 offsets) for the desired width and height by using formulas. Additionally, it adjusts sound positioning, fixes a number of UI bugs and disables sprite mirroring (if used without the UAP).

Features:
  • Full support for any resolution.
  • All elements of the interface perfectly centered.
  • All elements of the interface remain their original size with no custom graphics in any resolution.
  • Full compatibility with any mods that are based off the 1.0.7.4 version.
  • Full compatibility with older save games.
  • Improved Compact UI. Can now be accessed anytime by pressing F10.
  • Optional larger dialog and logbook fonts.

The patch runs on WeiDU, as it includes a rather flexible binary patcher with support for formulas. Qwinn's search and replace macro is also used.

The project took me many weeks of heavy reverse-engineering and debugging, as I had to go through the whole interface and many other functions to properly adapt the game for higher resolutions and make the engine fully scalable. I tried my best to keep everything as close to original as possible. Thus, the patch features no heavy UI changes, no custom graphics and no upscaling/stretching.

I'd also like to note that unlike the UAP, this isn't a community project, but rather something I've done for my own amusement. Ergo, the community feedback won't have much impact on the project, if any.

CLICK HERE FOR MORE INFO, SCREENSHOTS AND THE DOWNLOAD


Top
  
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 3:05 am Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 14, 2009
Posts: 2
I've been looking forward to this for so long. Thanks, it's going to make this game so much more tolerable.


Top
 Profile  
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 3:16 am Post subject: 
 
Lord
User avatar

Joined: Aug 17, 2008
Posts: 380
Location: Dublin, Ireland
Epic. Thanks a mil, Drog.

I haven't played Arcanum in quite a while, but heck, I'm going to look for the box, like now!

_________________
"or Death and All His Friends"


Top
 Profile  
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 4:24 am Post subject: 
 
Untrained

Joined: Mar 27, 2009
Posts: 2
*deep bow*

Is there Drog's fan club around? I'd like to join...

EDIT
Ahem. WeiDU. Somehow reminds me of biggs' widescreen mod.


Top
 Profile  
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 1:50 pm Post subject: 
 
Apprentice

Joined: Apr 13, 2009
Posts: 12
Thanks for releasing this on my birthday today! Keep up the great work!


Top
 Profile  
 PostPosted: Tue Apr 14, 2009 5:52 pm Post subject: 
 
Terra Arcanum Staff
Terra Arcanum Staff

Joined: May 9, 2006
Posts: 843
Location: You never know...
Does the 31-tile freeze include dynamite, time bombs and plastique/detonator ? Say I plant a stick of dynamite around the Tarant University and steamrail to the boil - will the dynamite go off when it enters player's 31 square radius ?

_________________
“Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity”

http://hasthelargehadroncolliderdestroy ... ldyet.com/


Top
 Profile  
 PostPosted: Wed Apr 15, 2009 1:06 am Post subject: 
 
Journeyman
User avatar

Joined: Nov 6, 2008
Posts: 37
Location: Central Europe
Working fine using Wine on Linux.
Great work!


Top
 Profile  
 PostPosted: Wed Apr 15, 2009 10:02 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 15, 2009
Posts: 1
Location: Finland
Working fantastic, many many many thx from here finland. It´s realy nice to see that after years there is still people who like to work whit good game like arcanum! :thumbup: :)


Top
 Profile  
 PostPosted: Wed Apr 15, 2009 11:26 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 15, 2009
Posts: 3
I'm very excited about this patch, however, I'm having troubles. I cant seem to get Arcanum to work correctly. The games loads up, but I cannot interact with it. The pointer doesn't move, and I have to CtrlAltDel to get out of it. I'm running on Vista. Is that the issue, and if so are there any fixes?


Top
 Profile  
 PostPosted: Thu Apr 16, 2009 12:34 am Post subject: 
 
Good Sir Knight
Good Sir Knight

Joined: Feb 7, 2009
Posts: 1715
Location: Boise, ID; USA
Review this Vista threadand post any further issues you have there.


Top
 Profile  
 PostPosted: Thu Apr 16, 2009 2:48 am Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 15, 2009
Posts: 3
Excellent. This fixed it right up, and the hi res patch is working great! I'm so happy to be able to play this game again! Thanks for the Vista info, and thanks for the upgrade Drog Black Tooth! Good show sirs.


Top
 Profile  
 PostPosted: Thu Apr 16, 2009 1:09 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 16, 2009
Posts: 2
Hello,

Lots of thanks for the effort.

I have a problem with getting the game to run at all after applying the hi-res patch. I run arcanum.exe and it simply fails to load at all. Nothing happens.

Here's what I did:
1.Clean install (English) on Win XP SP3
2.Official patch
3.Unofficial patch
4. Hi Res townmaps
At this point the game loads perfectly.
However after applying the hi res patch the game fails to load.

What have I done wrong? Any help would be appreciated


Top
 Profile  
 PostPosted: Thu Apr 16, 2009 1:21 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 16, 2009
Posts: 2
Ok, I just found out that I was patching to a resolution that wasn't natively supported by my graphics card. Patching to a properly supported resolution fixed it. Apologies for the bother, and lots of thanks for the patch, again.


Top
 Profile  
 PostPosted: Thu Apr 16, 2009 7:25 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: Apr 16, 2009
Posts: 1
Hello,

I'm a big fun of Fallout {1, 2}, but oddly enough I didn't know about Arcanum until a friend of mine mentioned it recently. I'm grateful for this patch, it makes the game so much more comfortable to play!

It works great under Linux and Wine 1.1.19, the only glitch is that scrolling/rendering is a bit slow (annoyingly so at 1920x1200, hardly obvious at 1280x1024) when the game is run without 3d acceleration support via -no3d (which afaik is the only way to play it under wine).

Superb work, Thank you :)


Top
 Profile  
 PostPosted: Sat Apr 18, 2009 4:35 am Post subject: 
 
Apprentice

Joined: Apr 13, 2009
Posts: 12
Seems to be a memory leak. I have the game starting up at around 90 meg then gradually gets up to 650 meg and crashes. I'm running at 1920x1200.


Top
 Profile  
 PostPosted: Sat Apr 18, 2009 4:42 am Post subject: 
 
Added the changelog section to the page, with the list of upcoming changes.

Xiaxo wrote:
Seems to be a memory leak. I have the game starting up at around 90 meg then gradually gets up to 650 meg and crashes. I'm running at 1920x1200.

Try -no3d. Memory leaks are a common problem (in the original game), and the software rendering mode seems to solve it.


Last edited by Drog Black Tooth on Sat Apr 18, 2009 6:38 am, edited 1 time in total.

Top
  
 PostPosted: Sat Apr 18, 2009 6:08 am Post subject: 
 
Apprentice

Joined: Apr 13, 2009
Posts: 12
Tried -no3d option and it just makes the game unplayable by creating 3-5 fps. Thanks for suggestion and thanks for that channel log.


Top
 Profile  
 PostPosted: Sat Apr 18, 2009 6:45 pm Post subject: 
 
Journeyman
User avatar

Joined: Apr 3, 2009
Posts: 37
Location: mY oWn LitTlE wOrlD
Tee Hee Heee ... Arcanum glorious! :D

Thanks SO much Drog! Top-Notch work... really!

_________________
<b>"KaPep?! Really? You want a can of KaPep? You gonna stick with that?"</b>


Top
 Profile  
 PostPosted: Sun Apr 19, 2009 12:43 am Post subject: 
 
Master
User avatar

Joined: Jan 19, 2003
Posts: 147
Location: Turkey
Great job Drog.

_________________
Image


Top
 Profile  
 PostPosted: Fri May 01, 2009 9:04 am Post subject: 
 
Version 1.1 is out. List of changes:

- Fixed the spells/skills buttons on the bottom panel. The spells/skill menu doesn't disappear anymore if the corresponding button is still pressed.
- Added a new optional component: Compact Options Screen. This breaks the options screen into 3 parts (top, middle and bottom), just like with the other menus.
- Fixed mouse cursor detection issues with the character creation menu. Gender, race and background fields now get properly detected.
- Fixed mouse cursor detection issues with many multiplayer related menus.
- The NPC response window now gets proportionally larger when the larger dialog font component is installed. Now all text fits correctly.
- Fixed all issues with the larger logbook font. Now all text fits correctly and page numbers are visible.
- Added size 18 dialog fonts as an option.

Here's a screenshot showing size 18 fonts:
Image


Top
  
 PostPosted: Sat May 02, 2009 6:42 pm Post subject: 
 
Here's a quick update to address a minor bug.

Version 1.1a:

- Fixed a crash when clicking around in character pick/create menu.


Top
  
 PostPosted: Wed May 06, 2009 3:15 pm Post subject: 
 
Untrained

Joined: May 6, 2009
Posts: 1
Hello Drog, thanks for the awesome patch! Working great, no bugs found.

Q: Is it possible to display interface scaled up to the screen size (at least for 4:3 resolutions) instead of original?


Top
 Profile  
 PostPosted: Wed May 06, 2009 4:15 pm Post subject: 
 
No, it's not possible (without redrawing the graphics for a specific resolution, of course) nor desired. No upscaling/stretching/custom graphics will ever be used in this mod. This is the policy of the project which is reflected in the feature list.


Top
  
 PostPosted: Mon May 11, 2009 10:01 am Post subject: 
 
Apprentice

Joined: May 11, 2009
Posts: 11
thanks Drog Black Tooth.

I hate to star new game, but this is worth a try.

also, do you think you can
1. increase the speed of the mouse in game a bit 2. also allow us to move the map further and increase the map moving speed especially with your great invention now.

thanks again.


Top
 Profile  
 PostPosted: Mon May 11, 2009 1:14 pm Post subject: 
 
Veteran
User avatar

Joined: Apr 22, 2009
Posts: 427
Location: England, sadly. Sadly.
howareyou32 wrote:
also, do you think you can
1. increase the speed of the mouse in game a bit 2. also allow us to move the map further and increase the map moving speed especially with your great invention now.


Read this thread: Arcanum command line arguments

In case you don't know how to use them, hit Start -> Run... then type in your Arcanum.exe location with one of the command lines in that thread, changing whatever you feel like. Alternatively you can create a shortcut to your .exe file and modify its command line in 'properties.'

Example:
D:\Sierra\Arcanum\Arcanum.exe -scrolldist:0

That would make the map scroll distance infinite, as Drog explained in the thread.

_________________
There's probably a Wallachian proverb for it.


Top
 Profile  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 93 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group